Start myBerufswahl

Interessen und Stärken - Schritt 1: Ich lerne meine Interessen und Stärken kennen

Berufe und Ausbildungen - Schritt 2: Ich lerne die Berufs- und Ausbildungswelt kennen

Stärken und Anforderungen - Schritt 3: Ich vergleiche meine Stärken mit den Anforderungen der Berufe und Ausbildungen, die mich interessieren

Schnuppern - Schritt 4: Ich schaue mir die interessanten Berufe genauer an

Überprüfen und entscheiden - Schritt 5: Ich überprüfe die möglichen Berufe oder Schulen und entscheide mich

Lehrstelle finden – Schule anmelden - Schritt 6: Ich setze meine Entscheidung um, suche eine Lehrstelle oder melde mich bei einer Schule an

Vorbereiten auf die Zukunft - Schritt 7: Ich bereite mich auf die Lehre oder die Mittelschule vor oder ich kläre ein Brückenangebot ab

Arbeitsmappe - Deine Ergebnisse

Einen Moment bitte...

myBerufswahl wird geladen.

Abgemeldet

Ihre Login-Session ist abgelaufen. Sie werden auf die Startseite weitergeleitet. Bitte melden Sie sich erneut an, um Ihr Login fortzusetzen.

Spezialist / Spezialista da restauraziun AFQ

Spezialists  e spezialistas da restauraziun s’occupan da giasts en hotels e restaurants. Els als cusseglian tar la schelta da spaisas e bavrondas ed als servan il giavischà. Ultra da quai decoreschan els maisas, incassan imports ed empostan e magasineschan rauba.

Lavurs

Spezialists e spezialistas da restauraziun lavuran en restaurants u en differents secturs da restauraziun d’in hotel. Els cuvran las maisas e las decoreschan adequat a l’eveniment. Avant l’arriv dals giasts controlleschan els schebain ils magiels, la porcellana, la pusada ed ils stgaudaplattas èn nets e las serviettas bain drappadas.

Spezialists da restauraziun salidan ils giasts curtaschaivlamain ed als accumpognan tar la maisa reservada u elegida. Els enconuschan las purschidas da lur manaschi e cusseglian ils visitaders a moda cumpetenta pertutgant la schelta e la cumposiziun da las spaisas. Enconuschientschas detagliadas davart victualias, vins e spirituosas als pussibiliteschan da cussegliar in vin adattà u autras bavrondas che van a prà tar la tschavera. Sco punct culminant porschan els als giasts desserts e bunas sorts da chaschiel.

Spezialists da restauraziun san tagliar charn e pesch a moda professiunala. Els observan attentamain ils giasts e decidan schebain in discurs amiaivel è cunvegnent e giavischà u sch’ils giasts prefereschan in service discret. Suenter la tschavera preparan els il quint en la valuta dal pajais u quintan enturn la summa en ina valuta estra. Lura incassan els la summa en bar u cun carta.

Ulteriuras incumbensas surpiglian spezialists da restauraziun davos las culissas. Spaisas simplas san els tenor basegn er preparar sezs. Els tgiran e nettegian ils indrizs, las maschinas ed ils apparats dal sectur da restauraziun a moda  conscienziusa. Er la controlla da la rauba pretenda ina buna survista. Tar la magasinaziun resguardan els las perscripziuns d’igiena e controlleschan schebain la rauba è deponida en il dretg lieu e cun la dretga temperatura.

Spezialists da restauraziun han ina buna demananza, èn flexibels ed èn abels da supportar squitsch. Grazia a lur persunalitad carismatica e lur talent da communitgar chapeschan els da s’occupar da giasts difficils a moda correcta e da reagir sin reclamaziuns a moda adequata. Perfin en situaziuns hecticas na perdan els betg ils detagls ord vista.

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 7-12-2004

Durada

3 onns

Furmaziun en la pratica

En in restaurant, hotel u manaschi da la gastronomia collectiva

Furmaziun en scola

Tut tenor chantun different: 1 di per emna a la scola professiunala / 2 curs professiunals interchantunals (mintgamai 5 emnas) per onn en in hotel da scola da hotelleriesuisse

Roms professiunals

  • economia da manaschi / organisaziun da manaschi
  • igiena / segirezza da la lavur / protecziun da la sanadad
  • logistica
  • accumpagnament dals giasts / cumportament
  • vendita / distribuziun da spaisas e bavrondas
  • producziun / enconuschientschas da victualias e bavrondas
  • mantegniment da la valur
  • segunda lingua

Curs ordaifer il manaschi

Tar differents temas

Maturitad professiunala

Tar fitg bunas prestaziuns da scola po vegnir frequentada la scola da maturitad professiunala durant la furmaziun da basa.

Diplom

Attestat federal da qualificaziun "Spezialist / spezialista da restauraziun AFQ"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada
Pretensiuns
  • plaschair vi dal contact cun  giasts
  • cumparsa cultivada e buna demananza
  • prontadad da servetschs
  • buna memoria
  • bun dun receptiv
  • spiert da gruppa
  • flexibilitad ed abilitad da supportar squitsch
  • talent d’organisaziun
  • enconuschientschas da linguas estras
  • conscienza d’igiena
  • bun gust e bun nas
  • buna sanadad

Furmaziun supplementara

Curs

purschidas da las associaziuns professiunalas

Furmaziun da basa scursanida

cuschinier / cuschiniera AFQ, spezialist / spezialista d’hotellaria AFQ

Curs spezialisà

management dal front office (hotelleriesuisse)

Examen professiunal (EP)

cun certificat federal:
manader / manadra da sectur restauraziun, manader / manadra da gestiun gastro, manader / manadra da sectur hotellaria economia da chasa, schef / scheffa da recepziun

Examen professiunal superiur (EPS)

manader / manadra dipl. restauraziun, manader / manadra dipl. gastronomia collectiva, manader / manadra dipl. hotellaria-economia da chasa, interprendider / interprendidra dipl. gastro euv.

Scola spezialisada superiura (SSS)

p.ex. hotelier / hoteliera dipl. restauratur / restauratura dipl. (SSS)

Scola auta spezialisada (SAS)

Bachelor of Science (SAS) en International Hospitality Management, Bachelor of Science (SAS) en turissem euv.

Cundiziuns da lavur

Spezialists da restauraziun lavuran en restaurants, en hotels u en ils manaschis da la gastronomia sistematica e gastronomia da cuminanza (restaurants da persunal). Il temp da lavur è irregular e po durar enfin tard la saira. Dumengias e firads èn dis da lavur spezialmain intensivs.

La bursa da fufragnadis e d’emprendissadis da la branscha www.berufehotelgastro.ch gida interessads ed interessadas tar la tschertga suenter purschidas en tut las regiuns linguisticas da la Svizra.

Spezialists da restauraziun cun enconuschientschas da linguas estras e pratica professiunala èn tschertgads ed han cun la furmaziun supplementara correspundenta bunas schanzas sin plazzas da lavur en il cader.

Ulteriuras infurmaziuns

GastroSuisse
Verband für Hotellerie und Restauration
Blumenfeldstr. 20
8046 Zürich
Tel: 0848 377 111
URL: www.berufehotelgastro.ch

Hotelleriesuisse
Marketing & Verkauf Bildung
Monbijoustr. 130
3001 Bern
Tel: 031 370 42 83
URL: www.berufehotelgastro.ch



berufsberatung.ch