Start myBerufswahl

Interessen und Stärken - Schritt 1: Ich lerne meine Interessen und Stärken kennen

Berufe und Ausbildungen - Schritt 2: Ich lerne die Berufs- und Ausbildungswelt kennen

Stärken und Anforderungen - Schritt 3: Ich vergleiche meine Stärken mit den Anforderungen der Berufe und Ausbildungen, die mich interessieren

Schnuppern - Schritt 4: Ich schaue mir die interessanten Berufe genauer an

Überprüfen und entscheiden - Schritt 5: Ich überprüfe die möglichen Berufe oder Schulen und entscheide mich

Lehrstelle finden – Schule anmelden - Schritt 6: Ich setze meine Entscheidung um, suche eine Lehrstelle oder melde mich bei einer Schule an

Vorbereiten auf die Zukunft - Schritt 7: Ich bereite mich auf die Lehre oder die Mittelschule vor oder ich kläre ein Brückenangebot ab

Arbeitsmappe - Deine Ergebnisse

Einen Moment bitte...

myBerufswahl wird geladen.

Abgemeldet

Ihre Login-Session ist abgelaufen. Sie werden auf die Startseite weitergeleitet. Bitte melden Sie sich erneut an, um Ihr Login fortzusetzen.

Gidanter / Gidantra da restaurant AFP

Gidantras e gidanters da restaurant s'occupan da giasts en restaurants. Els servan spaisas e bavrondas, lavuran al buffet e nettegian apparaturas ed indrizs.

Lavurs

Gidantras e gidanters da restaurant lavuran en in restaurant. Els guardan ch'ils giasts passentan bellas uras en ina buna atmosfera. Els cuvran las maisas per occurrenzas spezialas, sco per exempel per festas. Els pondereschan tge vaschella, tge pusada e tge magiels che van a prà cun l'eveniment. Ultra da quai decoreschan els las maisas cun flurs ed autras garnituras. Els lavuran adina a moda netta.

Gidantras e gidanters da restaurant salidan ils giasts curtaschaivlamain ed als accumpognan a la maisa. Els portan la carta da tratgas e decleran las spezialitads dal di.

Gidantras e gidanters da restaurant san servir spaisas e bavrondas a moda professiunala. Els observan attentamain tge giavischs ch'ils giasts han e cura ch'els dastgan purtar paun u dustar giud maisa. Suenter la tschavera stampan els il quint ed al dattan al giast.

Al buffet preparan gidantras e gidanters da restaurant spaisas e bavrondas. Els lavuran er en il magasin e guardan là per urden. Ultra da quai nettegian els mobiglias, apparaturas ed endrizzaments.

Gidantras e gidanters da restaurant han bunas demananzas ed èn persunas fidadas. Perfin en situaziuns hecticas na perdan els betg la survista ed il ruaus. Sco commember d'in team taidlan els sin il superiur, lavuran però er a moda autonoma.

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 6-11-2018

Durada

2 onns

Furmaziun en la pratica

En in restaurant, in hotel u in manaschi che porscha gastronomia da sistem e da cuminanza (restaurant da persunal)

Furmaziun en scola

da chantun a chantun different:

  • 1 di l'emna a la scola professiunala u
  • 2 curs professiunals interchantunals (mintgamai 5 emnas) l'onn en in hotel da scola da hotelleriesuisse

Roms professiunals

  • economia da manaschi
  • organisaziun da manaschi
  • igiena
  • segirezza da la lavur / protecziun da la sanadad
  • mantegniment da la valur
  • logistica
  • enconuschientschas da victualias e bavrondas
  • accumpagnament dals giasts
  • cumportament
  • vendita
  • producziun

Curs ordaifer il manaschi

Davart differents temas

Diplom

Attestat federal professiunal "gidanter / gidantra da restaurant AFP"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada cun pretensiuns da basa
Pretensiuns
  • plaschair dal contact cun giasts
  • prontadad da servetschs
  • cumparsa cultivada
  • buna demananza e cumparsa amicabla
  • persuna exacta e fidada
  • abilitad da supportar squitsch
  • abilitad da lavurar en in team
  • conscienza d'igiena
  • buna sanadad

Furmaziun supplementara

Curs

Associaziuns professiunalas porschan curs davart differents temas.

Spezialist / Spezialista da restaurant AFQ

Gidantras e gidanters da restaurant pon far ina furmaziun da basa scursanida sco spezialists da restaurant AFQ (access al segund onn da la furmaziun da basa). Suenter han els las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco spezialists da restaurant AFQ.

Cundiziuns da lavur

Gidantras e gidanters da restaurant lavuran en restaurants, en hotels u en restaurants da persunal. Il temp da lavur è savens irregular e po durar fin tard la saira. Blers lavuran era las dumengias ed ils firads.

Gidantras e gidanters da restaurant futurs duain tschertgar a moda intensiva ina plazza d'emprendissadi ed er esser pronts da frequentar la furmaziun da basa en territoris rurals u da turissem.

La bursa da fufragnadis e d'emprendissadis da la branscha www.berufehotelgastro.ch gida persunas interessadas da tschertgar purschidas en tut las regiuns linguisticas da la Svizra.

Ulteriuras infurmaziuns

GastroSuisse associaziun per hotellaria e restauraziun
Blumenfeldstr. 20
Chascha postala
8046 Turitg
Tel: 0848 377 111
URL: www.berufehotelgastro.ch

Hotelleriesuisse
Marketing e vendita Furmaziun
Monbijoustr. 130
Chascha postala
3001 Berna
Tel: 031 370 42 83
URL: www.berufehotelgastro.ch




berufsberatung.ch