?global_aria_skip_link_title?

Start myBerufswahl

Interessen und Stärken - Schritt 1: Ich lerne meine Interessen und Stärken kennen

Berufe und Ausbildungen - Schritt 2: Ich lerne die Berufs- und Ausbildungswelt kennen

Stärken und Anforderungen - Schritt 3: Ich vergleiche meine Stärken mit den Anforderungen der Berufe und Ausbildungen, die mich interessieren

Schnuppern - Schritt 4: Ich schaue mir die interessanten Berufe genauer an

Überprüfen und entscheiden - Schritt 5: Ich überprüfe die möglichen Berufe oder Schulen und entscheide mich

Lehrstelle finden – Schule anmelden - Schritt 6: Ich setze meine Entscheidung um, suche eine Lehrstelle oder melde mich bei einer Schule an

Vorbereiten auf die Zukunft - Schritt 7: Ich bereite mich auf die Lehre oder die Mittelschule vor oder ich kläre ein Brückenangebot ab

Arbeitsmappe - Deine Ergebnisse

Einen Moment bitte...

myBerufswahl wird geladen.

Abgemeldet

Ihre Login-Session ist abgelaufen. Sie werden auf die Startseite weitergeleitet. Bitte melden Sie sich erneut an, um Ihr Login fortzusetzen.

Gidanter / Gidantra da restaurant AFP

Gidantras e gidanters da restaurant s'occupan da giasts en restaurants. Els mettan a maisa, servan tratgas e bavrondas, lavuran al buffet e nettegian apparats.

Lavurs

Els exequeschan suandantas lavurs:

Preparar las maisas
  • metter a maisa
  • decorar las maisas cun flurs ed autras garnituras, p.ex. per tschainas da fatschenta u festas d'anniversari
  • eleger pusada che va bain cun ils menus, controllar che la vaschella saja netta
Retschaiver ils giasts
  • salidar ils giasts
  • accumpagnar ils giasts a la maisa, prender encunter e pender si las giaccas vi da la gardaroba
Tgirar ils giasts
  • servir aperitivs, purtar la charta dal menu e declerar las spezialitads dal di
  • emplenir suenter bavrondas, purtar paun, dustar giud maisa
  • stampar il quint ed al dar al giast
Preparar buffets
  • preparar spaisas e bavrondas per il buffet
  • lavurar en il magasin e tegnair urden
  • nettegiar mobiglias ed apparats

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 6-11-2018 (versiun dal 9-7-2019)

Durada

2 onns

Furmaziun en la pratica

En in restaurant, in hotel u in manaschi che porscha gastronomia da sistem e da cuminanza (restaurant da persunal)

Furmaziun en scola

da chantun a chantun different:

  • 1 di l'emna a la scola professiunala u
  • 2 curs professiunals interchantunals (mintgamai 5 emnas) l'onn en in hotel da scola da hotelleriesuisse

Roms professiunals

  • economia da manaschi
  • organisaziun da manaschi
  • igiena
  • segirezza da la lavur / protecziun da la sanadad
  • mantegniment da la valur
  • logistica
  • enconuschientschas da victualias e bavrondas
  • accumpagnament dals giasts
  • cumportament
  • vendita
  • producziun

Curs ordaifer il manaschi

Davart differents temas

Diplom

Attestat federal professiunal "gidanter / gidantra da restaurant AFP"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada cun pretensiuns da basa
Pretensiuns
  • plaschair dal contact cun giasts
  • prontadad da servetschs
  • cumparsa cultivada
  • buna demananza e cumparsa amicabla
  • persuna exacta e fidada
  • abilitad da supportar squitsch
  • abilitad da lavurar en in team
  • conscienza d'igiena
  • buna sanadad

Furmaziun supplementara

Curs

Associaziuns professiunalas porschan curs davart differents temas.

Spezialist / Spezialista da restaurant AFQ

Gidantras e gidanters da restaurant pon far ina furmaziun da basa scursanida sco spezialists da restaurant AFQ (access al segund onn da la furmaziun da basa). Suenter han els las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco spezialists da restaurant AFQ.

Cundiziuns da lavur

Gidantras e gidanters da restaurant lavuran en restaurants, en hotels u en restaurants da persunal. Il temp da lavur è savens irregular e po durar fin tard la saira. Blers lavuran era las dumengias ed ils firads.

Gidantras e gidanters da restaurant futurs duain tschertgar a moda intensiva ina plazza d'emprendissadi ed er esser pronts da frequentar la furmaziun da basa en territoris rurals u da turissem.

Ulteriuras infurmaziuns

Infurmaziuns davart il mastergn e fufragnadis da la hotelleria e gastronomia
URL: www.berufehotelgastro.ch

GastroSuisse
Associaziun d'hotellaria e restauraziun
8046 Turitg
Tel: +41 848 377 111
URL: www.www.gastrosuisse.ch

Hotelleriesuisse
Monbijoustr. 130
3001 Berna
Tel: +41 31 370 42 83
URL: www.hotelleriesuisse.ch



berufsberatung.ch