?global_aria_skip_link_title?

Start myBerufswahl

Interessen und Stärken - Schritt 1: Ich lerne meine Interessen und Stärken kennen

Berufe und Ausbildungen - Schritt 2: Ich lerne die Berufs- und Ausbildungswelt kennen

Stärken und Anforderungen - Schritt 3: Ich vergleiche meine Stärken mit den Anforderungen der Berufe und Ausbildungen, die mich interessieren

Schnuppern - Schritt 4: Ich schaue mir die interessanten Berufe genauer an

Überprüfen und entscheiden - Schritt 5: Ich überprüfe die möglichen Berufe oder Schulen und entscheide mich

Lehrstelle finden – Schule anmelden - Schritt 6: Ich setze meine Entscheidung um, suche eine Lehrstelle oder melde mich bei einer Schule an

Vorbereiten auf die Zukunft - Schritt 7: Ich bereite mich auf die Lehre oder die Mittelschule vor oder ich kläre ein Brückenangebot ab

Arbeitsmappe - Deine Ergebnisse

Einen Moment bitte...

myBerufswahl wird geladen.

Abgemeldet

Ihre Login-Session ist abgelaufen. Sie werden auf die Startseite weitergeleitet. Bitte melden Sie sich erneut an, um Ihr Login fortzusetzen.

Die technische Störung der letzten Tage wurde behoben. Das Portal steht wieder vollumfänglich zur Verfügung.

Gidanter / Gidantra  da cuschina AFP

Gidantras e gidanters da cuschina lavuran en cuschinas da restaurants, hotels, chasas da tgira u ospitals. Els lavuran en il team da cuschina e preparan tratgas simplas.

Lavurs

Tut tenor manaschi exequeschan els suandantas lavurs:

Preparar spisas
  • preparar salatas, sosas da salata, avantpasts fraids u coctails
  • cuschinar garnituras sco pastas, ris u tartuffels
  • brassar charn, grillar giaglinom u frittar pesch
  • preparar desserts sco salatas da fritga, cremas e turtas
  • garnir las tratgas tenor las directivas dal manaschi
  • lavurar tenor las instrucziuns da lur superiurs e las realisar
  • savair tge moda da preparaziun che va a prà il meglier tar las singulas verduras, la charn u il pesch specific
  • savair tge padellas che vegnan duvradas
Tegnair schuber il plaz da lavur
  • nettegiar ils cuntels, las planettas, las padellas, ils apparats e las maschinas e far urden
  • conservar ils aliments a moda igienica
  • resguardar las prescripziuns davart la segirezza da la lavur e la protecziun da la sanadad

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 7-12-2004 (stadi dals 1-1-2018)

Durada

2 onns

Furmaziun en la pratica

En in restaurant, hotel, restaurant da persunal, ospital u ina chasa da tgira (almain 35 emnas l'onn)

Furmaziun en scola

1 di l'emna a la scola professiunala

Roms professiunals

  • enconuschientscha aliments,
  • enconuschientschas da cuschinar,
  • quints dal rom,
  • scienza dal nutriment,
  • instrucziun da menus,
  • instrucziun da manaschi
  • Curs ordaifer il manaschi

    Davart ils temas: cuschina fraida e desserts; schuppas, verdura e garnitura; tratgas d’ovs e da chaschiel; tratgas da peschs, fonds, sosas e variantas; charn, tratgas da giaglinom e sosas

    Diplom

    Attest federal professiunal «Gidanter / Gidantra da cuschina AFP»

Premissas

Furmaziun preliminara
  • temp da scola obligatoric terminà
Pretensiuns
  • bun gust e bun nas
  • mauns inschignaivels
  • bun dun d’organisar
  • abilitad da lavurar en in team
  • plain fantasia
  • conscienza da l’igiena
  • buna sanadad
  • abilitad da lavurar sut squitsch

Furmaziun supplementara

Curs

purschidas da las associaziuns professiunalas

Cuschinier / Cuschiniera AFQ

Gidanters da cuschina cun attest federal professiunal (AFP) pon frequentar ina furmaziun da basa scursanida sco cuschinier/a AFQ (access al segund onn da la furmaziun da basa).
Suenter han els las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco cuschiniers/ras AFQ.

Suenter han els las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco cuschiniers / cuschinieras AFQ (vesair p.ex. www.berufehotelgastro.ch).

Cundiziuns da lavur

Gidanters da cuschina lavuran en restaurants u en cuschinas da hotels, firmas, chasas da tgira u ospitals. Els han savens temps da lavur malregulads e lavuran era la saira, las fins d’emna e firads. Tgi che tschertga ina plazza d’emprendissadi duess er esser pront da lavurar en ina regiun rurala. L’intermediaziun da fufragnadis e plazzas d’emprendissadi da la branscha (www.berufehotelgastro.ch) gida persunas interessadas da tschertgar purschidas en tuttas regiuns linguisticas da la Svizra. Gidanters da cuschina motivads e flexibels han bunas schanzas da chattar ina plazza suenter l’emprendissadi.

Ulteriuras infurmaziuns

GastroSuisse
Verband für Hotellerie und Restauration
Blumenfeldstr. 20
8046 Zürich
Tel: +41 848 377 111
URL: www.gastrosuisse.ch

hotelleriesuisse
Monbijoustr. 130
3001 Berna
Tel: +41 31 370 42 83
URL: www.berufehotelgastro.ch




berufsberatung.ch