Start myBerufswahl

Interessen und Stärken - Schritt 1: Ich lerne meine Interessen und Stärken kennen

Berufe und Ausbildungen - Schritt 2: Ich lerne die Berufs- und Ausbildungswelt kennen

Stärken und Anforderungen - Schritt 3: Ich vergleiche meine Stärken mit den Anforderungen der Berufe und Ausbildungen, die mich interessieren

Schnuppern - Schritt 4: Ich schaue mir die interessanten Berufe genauer an

Überprüfen und entscheiden - Schritt 5: Ich überprüfe die möglichen Berufe oder Schulen und entscheide mich

Lehrstelle finden – Schule anmelden - Schritt 6: Ich setze meine Entscheidung um, suche eine Lehrstelle oder melde mich bei einer Schule an

Vorbereiten auf die Zukunft - Schritt 7: Ich bereite mich auf die Lehre oder die Mittelschule vor oder ich kläre ein Brückenangebot ab

Arbeitsmappe - Deine Ergebnisse

Einen Moment bitte...

myBerufswahl wird geladen.

Abgemeldet

Ihre Login-Session ist abgelaufen. Sie werden auf die Startseite weitergeleitet. Bitte melden Sie sich erneut an, um Ihr Login fortzusetzen.

Spezialist / Spezialista d’hotellaria AFQ

Spezialists e spezialistas d’hotellaria surpiglian incumbensas multifaras en hotels: Els tegnan net chombras da giasts e locals da segiurn e lavuran en la distribuziun da la laschiva. Durant l’ensolver e tar banchets s’occupan els dals giasts ed a la recepziun sustegnan els ils collavuraturs.

Lavurs

Spezialists d’hotellaria guardan che giasts da vacanzas e giasts da seminaris sa sentian dal tuttafatg bain en lur hotel. Lur champ d’incumbensas cumpiglia il nettegiar e la tgira da chombras da giasts e da locals da segiurn, il s’occupar da giasts en il restaurant ed a la recepziun, la tgira da la laschiva e l’administraziun dal material.

En las chombras da giasts èn spezialists d’hotellaria responsabels per urden e nettezza. Els fan urden, emplainan la mini-bar, midan la laschiva, nettegian il bogn e fan cun il tschitschapulvra. Latiers dovran els meds da nettegiar      adattads. Per ils novs giasts preparan els fritgs u flurs. Era ils locals da segiurn nettegian els professiunalmain. Ultra da quai tgiran els plantas, fan decoraziuns e procuran per reparaturas.

Ultra da quai preparan spezialists d’hotellaria stanzas per seminaris e banchets. Els controlleschan, schebain ils meds d’agid tecnics ed ils utensils da scriver necessaris èn avant maun, arranschan maisas e sutgas en la furma giavischada e s’occupan da l’alimentaziun da pausa durant l’occurrenza.

Savens èn spezialists d’hotellaria responsabels per l’andament speditiv dal service d’ensolver. Els pinan il buffet d’ensolver e preparan las bavrondas tenor ils giavischs dals giasts.

Spezialists d’hotellaria sustegnan ils collavuraturs da la recepziun e beneventan ils giasts da l’hotel a moda curtaschaivla e servetschaivla. Els respundan dumondas e prendan encunter giavischs.

En la lavandaria da l’hotel tgiran spezialists d’hotellaria vestgadira da lavur e laschiva d’hotel. Els lavan, sientan e fan ora cun il fier cun maschinas modernas e dovran pressas da stirar spezialas. Els guardan che tut las textilias e la laschiva vegnian nettegiadas a temp ed a moda ecologica e favuraivla.

Spezialists d’hotellaria administreschan sper la laschiva er material sco products da nettegiar e victualias. Els empostan ils products necessaris, als controlleschan tar la furniziun ed als repartan sin las differentas partiziuns.

Talent d’organisaziun, flexibilitad ed abilitad da supportar squitsch è spezialmain dumandà en la hotellaria. Perfin sch’igl è fitg hectic u sch’i dat chaussas nunprevisas, ston spezialists d’hotellaria avair la survista e restar ruassaivels.

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 7-12-2004

Durada

3 onns

Furmaziun en la pratica

En in hotel (almain 35 emnas per onn)

Furmaziun en scola

Tut tenor chantun different: 1 di per emna a la scola professiunala u 2 curs professiunals interchantunals da mintgamai 5 emnas ad onn en in hotel da scola da hotelleriesuisse

Roms professiunals

  • economia da manaschi
  • organisaziun da manaschi
  • igiena, segirezza da la lavur e protecziun da la sanadad
  • logistica
  • accumpagnament dals giasts
  • decoraziun a l’intern
  • mantegniment da la valur
  • provediment da la laschiva
  • stabiliments, maschinas, apparats ed utensils
  • segunda lingua

Curs ordaifer il manaschi

Temas t.a.: alloschament e mantegniment da la valur; lavandaria; offis; accumpagnament dals giasts service e banchets; recepziun

Maturitad professiunala

Tar fitg bunas prestaziuns da scola po vegnir frequentada la scola da maturitad professiunala durant la furmaziun da basa.

Diplom

Attestat federal da qualificaziun "spezialist / spezialista d’hotellaria AFQ"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada
  • enconuschientschas da linguas estras èn d’avantatg
Pretensiuns
  • disposiziun pratica per lavurs d’economia da chasa
  • talent d’organisaziun
  • senn per l’urden
  • conscienza da servetschs
  • plaschair vi dal contact cun  carst-gauns
  • buna demananza
  • spiert da gruppa
  • abilitad da supportar squitsch e flexibilitad

Furmaziun supplementara

Curs

purschidas d’associaziuns professiunalas e da scolas professiunalas autas

Segund emprendissadi scursanì

spezialist / spezialista da restauraziun AFQ, spezialist / spezialista gastronomia da sistem AFQ, cuschinier / cuschiniera AFQ

Examen professiunal (EP)

cun certificat professiunal: manader / manadra da sectur en hotellaria-economia da chasa, spezialist / spezialista per manar ina gruppa, manader / manadra restauraziun, manader / manadra da gestiun gastro schef / scheffa da recepziun

Examen professiunal superiur (EPS)

manader / manadra dipl. hotellaria-economia da chasa, manader / manadra dipl. gastronomia da cuminanza, manader / manadra dipl. da restauraziun

Scola spezialisada superiura (SSS)

hotelier / hoteliera dipl. ustier / ustiera dipl. SSS

Scola auta spezialisada (SAS)

Bachelor of Science (SAS) in International Hospitality Management, Bachelor of Science (SAS) in Facility Management

Cundiziuns da lavur

Spezialists d’hotellaria lavuran en hotels cun manaschi d’entir onn u manaschi da stagiun. Il temp da lavur è per regla betg regular e collià cun servetschs da squadra, servetschs durant la saira e durant la fin d’emna. Tut tenor stagiun variescha il squitsch da lavur.

La bursa da fufragnadis e d’emprendissadis da la branscha www.berufehotelgastro.ch gida interessads ed interessadas tar la tschertga suenter purschidas en tut las regiuns linguisticas da la Svizra. Spezialists d’hotellaria AFQ cun enconuschientschas da linguas estras e pratica professiunala èn tschertgads ed han cun la furmaziun supplementara correspundenta bunas schanzas sco collavuraturs en il cader.

Ulteriuras infurmaziuns

Hotelleriesuisse
Marketing & Verkauf Bildung
Monbijoustr. 130
3001 Bern
Tel: 031 370 41 11
URL: www.berufehotelgastro.ch

GastroSuisse
Nachwuchsmarketing
Blumenfeldstr. 20
8046 Zürich
Tel: 0848 377 111



berufsberatung.ch